2018-07-20 06:33:18• hírek • Bede Emőke

Napi 30-80 ASP-gyanús mintát vizsgálnak be Szatmár megyében

Újabb ülést szervezett csütörtökön a Szatmár Megyei Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP), ennek pedig egyik központi témája a megyében még mindig jelenlevő afrikai sertéspestis ügye volt.

A Nagykárolyban megrendezett ülésen jelen volt a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője, Nicolae Dumuta is, aki a környező települések polgármestereinek figyelmét az afrikai sertéspestis jelentette veszélyre hívta fel beszámolójában.
 

Dumuta több olyan biztonsági intézkedésről adott számot, melyeket követve csökkenthető a fertőzés kockázata. Kiemelte, ebben az időszakban nem ajánlatos ételmaradékkal, moslékkal táplálni az állatokat, és jól elzárt helyen kell őket tartani. Ha mégis úgy alakul, hogy megbetegszik egy sertés, ennek tényéről azonnal értesíteni kell a helyi állatorvost. Emellett érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a DSVSA kártérítést fizet a bizonyítottan afrikai sertéspestis miatt elhullott állatok után.
 

„Sajnos még európai szinten sem beszélhetünk kidolgozott ASP elleni harcról. A Szatmár megyei eredmények jók, azonban nehéz, megszorításokkal teli idők érkeznek. Ebben a zónában a Szoporhoz, Oláhcsaholyhoz és a Sződemeterhez tartozó vadászterületeken találtunk olyan vaddisznótetemeket, melyeknek elpusztulását a fertőzés okozta. Nagyon fontos közös összefogással tenni annak érdekében, hogy nálunk ne alakulhasson ki a Tulcea megyében tapasztaltakhoz hasonló helyzet” –fogalmazott a DSVSA vezetője.
 

Jelenleg a megyében a legszigorúbb korlátozások Érszakácsi, Szilágypér ás Oláhcsahol környékén vannak. Emellett az is kiderült, hogy az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság naponta nem kevesebb mint 30-80 ASP-gyanús mintát vizsgál be.
 

"A betegség heveny (akut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. A vemhes kocák elvetélhetnek" -figyelmeztettek korábban a betegség tüneteire a magyar hatóságok, ugyanis a szomszédos országban is találtak már fertőzött vaddisznótt.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: